För riktigt duktiga idrottsmän och kvinnor finns en hel del pengar att hämta inom sportens värld. Visst tävlar de till viss del för ärans skull och för att bli bäst i världen. Naturligtvis vill de även tjäna pengar. Drömmen för många är förstås att kunna leva på sin idrott och kanske även att bli ekonomiskt oberoende för resten av livet. Många lyckas också med detta. Hur ser då prisbilden ut inom olika sporter, och inom vilka sporter går det att vinna mest pengar?

Prispengar inom simningen

Sverige har en av världens absolut bästa simmare just nu. Sarah Sjöström har vunnit det mesta som går att vinna och slagit en hel del världsrekord. Då är det förstås intressant att ta reda på om hon tjänar några pengar på sin sport. Svaret är att hon gör det. Som exempel kan vi titta på när Sarah deltog i Champion Swim Series tidigare i vår.

simma vinna pengar

Hon vann då två deltävlingar på samma dag och fick 10 000 dollar i prispengar per vinst. Det gav henne alltså 90 000 kronor per tävling ungefär, det vill säga 180 000 kronor på en dag. Dagen därpå följde hon upp med ytterligare två vinster, det vill säga ytterligare 180 000 kronor. Hon följde upp det hela med en andraplats, något som gav 8000 dollar, eller ungefär 72 000 kronor. Dessutom simmade hon en lagtävling där Sverige kom tvåa, något som resulterade i ytterligare cirka 28 000 kronor till Sarah. Inom loppet av några få dagar hade hon alltså simmat in över 450 000 kronor.

Prispengar inom skidsporten

Även inom skidsporten delas det ut en hel del prispengar. Under säsongen 18/19 gav en förstaplats i längdskidåkning 90 000 kronor. Inom skidskytte gav förstaplatsen 130 000 kronor. Inom det alpina var det ännu mer lukrativt att vinna. Där gav en förstaplats hela 410 000 kronor, utom vid några enskilda tävlingar där prispotten var något mindre eller större. Även de som kom tvåa kunde räkna med en rejäl ersättning. Inom längdskidåkningen gav denna placering 70 000 kronor, inom skidskyttet 100 000 kronor och inom den alpina skidåkningen 180 000 kronor. Det vi kan se är att det skiljer rejält mellan första och andraplatsen inom den alpina skidåkningen, medan skillnaden är mindre i de andra skidgrenarna.